Voor de statistieken van onze website gebruiken wij Google Analytics. Als u akkoord gaat met het gebruik van cookies kunnen wij gebruik maken van deze tool om onze website te verbeteren.

Blog

Italië....Toscana....Chianti....Fattoria di Rignana een culinair en veneus hoogtepunt!

Reis mee met Bacchus Wijnkoperij en beleef meer dan een wijnavontuur!<b>tekst in vet/b>

Naar het zuiden! Reis 1450 km van Utrecht naar Toscane en beleef een ongekend wijnavontuur. Wij deden het in september en werden overdonderd door het zomerse weer en het schitterende landschap van Toscane. Even onder Florence in het hart van de centrum waar de hoogst gekwalificeerde Chianti-wijnen worden geproduceerd, te herkennen aan een extra labeltje met de afbeelding van een zwarte haan (gallo nero), komen we in het centrum van dit gebied in Greve in Chianti. Daarna nemen we een 7 km zeer smalle weg, waarvan de laatste 3 km een zandpad betreft en komen dan terecht in een ware oase: de Fattoria di Rignana, ons wijnhuis in de Chiantistreek waar we oprecht trots op zijn. Het symbool van de ‘Gallo nero” Naam van het wijnhuis De geschiedenis ervan gaat terug tot de 11e eeuw toen de enclave op zo’n 400 meter hoogte een vooruitgeschoven post was van de stad Florence. Het diende eveneens als grenspost tussen Siena en Florence. De fraaie 11e eeuwse kapel werd rond 1800 bewoond door bisschop Scipione dé Ricci (riccio is het Italiaanse woord voor egel – tevens de mascotte en het beeldmerk van deze fattoria). Hij leefde van 1741-1810, en verbleef de laatste jaren van zijn leven in Rignana, waar hij ook in 1810 in de familie-kapel is begraven. Vanaf 1999 is het complex en omringende land eigendom van Cosimo Gericke en zakenpartner Sveva Rocco di Torrepadula. Het resultaat mag er wezen, want zowel de aanplant van druivenstokken met de juiste klonen, die nog dateren uit andere decennia, betere productiemethoden, investeringen in de wijnkelders en nieuwe vaten waren een enorme verbetering en resulteert nu in twee excellente Chianti-wijnen. Je kunt hier fietsen, mountainbiken, wandelen, genieten van ongekende rust of deze oase gebruiken als basis voor uitstapjes naar Florence, Tavernelle, Poggibonsi, Greve in Chianti, Panzano, Radda in Chianti of het mooie Siena. Het land, groot 14 ha, brengt een krachtige Chianti Classico voort [Sangiovese en Canaiolo druiven; 12 maanden rijping op 3 en/of 4 jaar oude eikenhouten vaten], een ongekend fraaie Chianti Classico Riserva [Sangiovese en Merlot druiven; 24 maanden rijping op 1 en/of 2 jaar eikenhouten vaten] en een frisse, droge en smaakvolle rosé [Sangiovese en Canaiolo druiven; fermentatie van 48 uur en vervolgens 30 dagen in roestvrij stalen vaten op maximaal 15o C. De joint venture van Cosimo en Sveva had ook tot gevolg dat de Villa Ricci een totale restauratie onderging. De villa is tot in de kleinste details op prachtige wijze gerestaureerd, waarbij ons direct tal van details opvallen. De fraaie tuin kijkt uit over het landschap vol met druivenstruiken en olijfbomen. Een prachtig zwembad zorgt voor de nodige verkoeling. Aan de villa zit zowel de kapel vast als de fattoria. Zowel de villa als de oude fattoria zijn nu in gebruik als appartementen en kamers voor toeristen. In een ander deel bevinden zich de kelders en worden de druiven geperst. Een kleine “La Cantinetta di Rignana” op de enclave zorgt voor een eventuele lunch of diner, zodat je niet voor ieder ‘wissewasje’ de 7 km-lange toch naar Greve in Chianti hoeft te maken. Maar ook voor de prijs, de ongekende kwaliteit en de uitgebreide wijnkaart hoef je dit beslist ook niet te doen. Een restauratie van de villa en bijgebouwen Totaal 14 ha voor de wijnbouw Totaal 120 ha land, waarvan 14 ha voor de wijnbouw wordt gebruikt (11 ha Sangiovese en de rest Merlot, Canaolo, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon). De grond is rijk aan stenen, kalk en klei. Uiteraard treffen we in het landschap talloze olijfgaarden aan die gebruikt worden voor de productie van olijfolie in november en december van ieder jaar De olijfbomen nemen een slordige 5,5 ha in; een totaal van iets meer dan 1000 planten. Drie soorten olijvenbomen zijn de basis van de productie van overheerlijk olijfolie. Wist je overigens dat je zo’n 14 kg olijven nodig hebt om 1 liter olijfolie te produceren. Men verpakt de olijfolie in flessen van 0,25 lt, 0,75 lt, 3 lt. en 5lth. De wijnproductie resulteert in 20.000 flessen Chianti Classico,13.000 flessen Chianti Classico Riserva en zo’n 5000 flessen Rosato. Ook overweegt men dit jaar met eigen Grappa op de markt te komen. De wijnen van de Fattoria Rignana zijn niet alleen bijzonder om te drinken; de fattoria kan voor een ieder ook een bijzondere vakantiebestemming zijn. De schoonheid van de natuur, het uitstekende klimaat en de ongekende stilte en rust in combinatie met de ongekende gastvrijheid en authenticiteit maken een bezoek tot een feestelijke beleving. Meer informatie bij: www.bacchuswijnkoperij.nl Bijlage: presentatie van de wijnen Tot ziens bij: www.bacchuswijnkoperij.nl

Er is iets mis gegaan, probeer het nogmaals.

Indien de fout zich blijft herhalen, neem dan contact op met de beheerder.